Attila: İnternet, lojistik kavramını da değiştirdi
Ege Lojistik Derneği (ELODER) tarafından düzenlenen, alanında uzman isimleri öğrenciler ve iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlayan Körfez Lojistik Buluşmaları’nın ilk konuğu Perakende Uzmanı Yılmaz Attila oldu. Attila, “Gıda Perakendeci
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleşen 1. Körfez Lojistik Buluşması’na sektör temsilcilerinin yanı sıra İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burcu Özçam Adıvar, lojistik bölümü öğrencileri ve dernek üyeleri katıldı.
Hedefimiz sektörün tanınması
Toplantının açılış konuşmasını yapan ELODER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Doğrucu, henüz çok yeni bir dernek olduklarını ancak sektörün tanınması ve daha iyi anlaşılması için Körfez Lojistik Buluşmalarını organize ettiklerini söyledi. Buluşmaları her ay geleneksel hale getirmek istediklerini ifade eden Doğrucu, 6 Ocak 2015’te daha önce iki büyük kargo şirketinde üst düzey yöneticilik yapmış ve halen Multinet’in CEO’su olan Yusuf Ziya Gündüz’ü ağırlayacaklarını kaydetti.
Lojistiğin üçgeni yalın, çevik ve entegrasyon
Perakendeciliğin, lojistik sektörüyle ilişkisini yurtiçi ve yurtdışından örneklerle anlatan Yılmaz Attila, söz konusu olan sektörün bir roket bilimi olmadığını ancak günümüz şartlarında artık perakendeciliğin hızlı, kaliteli ve ucuzluk üçgeninde yer aldığını söyledi. Uygulanan perakende formatlarının tüketicilerin yaşam tarzının uzantısı olduğuna dikkat çeken Attila, “Lojistiğin performans üçgeni ise yalınlık, çeviklik ve entegrasyon. Toplumdaki demografik farklılıklar çok hızlı değişirken, bu da alışveriş alışkanlıklarının yenilenmesine neden oldu. Perakende formatları zenginleşti. Hipermarketler çekim güçlerini kaybederlerken tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de indirim marketleri ön plana çıkmaya başladı” dedi.
Sanal mağazalar başı çekecek
Sanal perakendecilik başta olmak üzere birçok pazarlama tekniklerinin doğduğunu anlatan Attila, “2013 verilerine göre on-line ticaret Türkiye’deki toplam ticaretin yüzde 1.3 payına ve 7.3 milyar liralık bir hacme sahip. Tüketiciler, özellikle Y kuşağı olarak tabir edilen 1990 sonrası doğan gençler akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde hedef alınıyor. Bununla birlikte yeni lojistik tipleri de doğmayı başladı. Artık market alışverişlerinizi internetten yaparak kapınıza kadar getiriyorlar” diye konuştu.
İEÜ Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burcu Özçam Adıvar ise İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Türkiye’nin lojistik eğitimi sağlayan ilk üniversitelerden biri olduğunu ve sektöre birçok yetişmiş eleman sağladıklarını söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.